Doula

Doula:

In november 2015 heb ik van Beatrijs Smulders de opleiding doula mogen volgen. ik wilde deze opleiding graag doen, om jullie nog beter te kunnen ondersteunen en begeleiden tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling op een manier die bij jullie pas.

Wat is een doula?

Doula is een Oudgrieks woord en betekend in die taal “dienende vrouw”. Een doula kan het beste beschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Een doula kan aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunen tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kindje en de periode er na.

Waarom een doula?

Als de bevalling begint komt de verloskundige kijken hoe het met je gaat, daarna gaat zij weer naar huis en geeft instructies wanneer je haar moet bellen. Mocht je in deze tijd dat de verloskundige weg is, liever niet alleen zijn of kijk je op tegen de bevalling dan kun je mij bellen. Ik zal er voor jullie zijn. Ik coach je samen met je partner door de weeën heen, als jet het fijn vindt masseer ik je voor meer ontspanning tijdens de weeën, ik puf met je mee. Ik creëer rust in onrustige fases en ga met jullie mee naar het ziekenhuis als je daar wilt bevallen of wanneer je daar onverwachts naartoe moet.

Heb je een nare ervaring tijdens een eerdere bevalling gehad of angst voor de bevalling, bespreek het van te voren zodat we kunnen helpen de bevalling aangenamer te maken.

Omdat ik ook kraamverzorgende ben, is het fijn dat ik jullie zowel tijdens, als ook na de bevalling in de kraamtijd kan begeleiden.

De doula en de wetenschap:

Het bekendste onderzoek over de effecten van de doula is dat uit 1993 van de Amerikanen Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. De resultaten toonden:

2016-03-02 21.04.42 (1)

50% minder keizersneden  

 25% kortere duur van de bevalling   

60% minder verzoeken om een ruggenprik   

40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (inleiden)  

30% minder verzoeken om pijnbestrijding        

40% minder tangverlossingen